Toronto’da “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve Kimlik” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve Kimlik” adlı etkinlik düzenlendi.

T.C. Toronto Başkonsolosluğu himayelerinde, Toronto Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliği yaptığı programda sergi, konferans ve şiir okuma etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinlik, T.C. Toronto Başkonsolosu Can Yoldaş ve Toronto Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Bülent Üçpunar’ın açış konuşmalarıyla başladı.

Programın devamında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Ozan Güvendi’nin hazırladığı Mehmet Akif Ersoy’un hayatının farklı dönemlerinden oluşan fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Sergide, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden Doç. Dr. Murat Kara’nın hazırladığı illüstrasyon portre çalışması ile Hasan Aycın’ın “Mehmet Akif Çizgisi” yer aldı.

Programda T.C. Toronto Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Erincik tarafından “Mehmet Akif’te Hafıza ve Kimlik” başlıklı bir konferans verildi.

Doç. Dr. Selçuk Erincik,  “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve Kimlik” teması çerçevesinde sanatın hatırlatma işlevini vurgulayarak Akif’in şiirinin ve hayatının hafıza ve millî kimlik inşasındaki rolünü ele aldı.

Selçuk Erincik, Mehmet Akif’in tüm şiirlerini vatanı ve bayrağı için kaleme aldığını ve bu şekilde sanatın görevinin “özü, değerleri ve istiklali” hatırlatmaktan ibaret olduğunu vurguladı. 

İstiklal Marşı’nın bir millî marş güftesinin çok ötesinde Türk edebiyatının en güzel şiirlerinden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Selçuk Erincik, Akif’in çağının meselelerine vâkıf ve donanımlı bir entelektüel olduğunun altını çizdi. Erincik, Akif’in, kendini gerçekleştirmeye değil, milletinin kendini gerçekleştirmesine hem ömrünü hem de sanatını adadığını vurguladı.

Program, konferansın ardından Toronto Yunus Emre Enstitüsünün “Ana Dili Türkçe Sınıfı” öğrencilerinin okudukları şiirlerle devam etti. 

T.C. Toronto Başkonsolosu Can Yoldaş ve Kuzey Makedonya Toronto Başkonsolosu Sead Sadıkovski’nin öğrencilere hediye takdim etmesinin ardından Sanatçı Samet Tekin, “Çanakkale Türküsü”nü seslendirdi. 

“Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve Kimlik” adlı etkinlik, Türk mutfağından lezzetlerin ikram edilmesiyle son buldu.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde edebiyat, psikoloji ve...