Arnavutluk’ta “Türkiye-Arnavutluk Diplomatik İlişkilerinin 100. Yılı Sergisi” Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da “Türkiye-Arnavutluk Diplomatik İlişkilerinin 100. Yılı” konulu serginin açılışı yapıldı.

T.C. Tiran Büyükelçiliğinin himayelerinde, Tiran Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi iş birliğinde düzenlenen sergide, iki ülke arasındaki ilişkilere dair belgeler ve fotoğraflar sergileniyor.

Arnavutluk Ulusal Tarih Müzesi’nin ev sahipliğinde 10 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen serginin açılışına, T.C. Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Tiran Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Arnavutluk’un Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Bölge ve Komşu Ülkeler Müdürü ve Arnavutluk’un eski Ankara Büyükelçisi Kastriot Robo, yabancı misyon şefleri ile Arnavutluktaki farklı kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

T.C. Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, 2023 yılının çok önemli bir yıl olduğunu anımsatarak “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı ile Türkiye ve Arnavutluk arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 100. yılını kutluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Atay, sergi aracılığıyla 100 yıllık diplomatik ilişkilerin tarihini, tarihe iz bırakacak bazı belge ve fotoğraflarla görselleştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, serginin 1923 yılından günümüze kadar uzanan 100 yıllık bir dönemi kapsadığını ve ağırlıklı olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’na ait resmî belgelerden oluştuğunu söyledi.

Bu serginin, bölgedeki ilişkiler açısından ayrı bir önemi olduğunu ve söz konusu ilişkilerin, sergilenen belgeler üzerinden yansıtıldığını belirten Ünal, “Türkiye ve Arnavutluk arasında Osmanlı Dönemi’nden kalan ve ortak bir tarihten gelen ilişkilerin Cumhuriyet’in ilanından günümüze kadar devam ettiğine de tanık oluyoruz.” diye konuştu.

Arnavutluk’un eski Ankara Büyükelçisi Kastriot Robo ise serginin, iki ülke arasındaki ilişkilerin 100 yıllık dönemini yansıtması açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Robo, “İlişkilerimiz, tarihsel bir gerçekliğe dayanan stratejik ortaklık ilişkilerinin olmasının yanı sıra bu ilişkiler bugün liderlerimiz, yani Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın mükemmel iş birliğine dayanmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Türkiye-Arnavutluk Diplomatik İlişkilerinin 100. Yılı” adlı sergi, 16 Ekim 2023 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Türkiye’den Manzaralar” temalı resim sergisi açıldı.

Moskova Yunus Emre Enstitüsünün...