Astana Yunus Emre Enstitüsünde Hoca Ahmet Yesevi Kütüphanesi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Astana Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen programla “Hoca Ahmet Yesevi Kütüphanesi”nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış törenine Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Kazakistan Parlamentosu Milletvekili Abzal Kuspan, Kazakistan Ulusal Akademik Kütüphanesi Müdürü Gaziza Kudaybergenova, Kazakistan Devlet Arşivleri Müdürü Sagila Nurlanova’nın yanı sıra Kazakistanlı şair ve yazarlar, üniversite öğrencileri ile Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Astana’daki Yunus Emre Enstitüsünün binasında Hoca Ahmet Yesevi’nin ismini taşıyan kütüphane, Türk iş insanı Tansel Tercan ve akademisyen eşi Nurfer Tercan’ın destekleriyle kuruldu.

Astana Büyükelçisi Kapucu, törende yaptığı konuşmada, tarih boyunca nerede bir medeniyet kurma gayreti varsa orada mutlaka bir kütüphanenin olduğunu belirterek “Bugün burada açtığımız kütüphane de yine bu amaca hizmet edecektir.” ifadelerini kullandı.

Söz konusu kütüphanenin Türk-Kazak dostluğunun bir nişanesi olacağını kaydeden Kapucu, “Bu kütüphaneyi babasının anısına yaptıran değerli Nurfer Hanım ile Tansel Tercan Bey’e yürekten teşekkür ediyor, sevgili babalarını saygı ve rahmetle anıyorum.” diye konuştu.

Kazakistan Meclisi Milletvekili Abzal Kuspan, “Aynı kökten gelen kardeş iki ülke arasındaki kültür münasebetlerinde büyük önem arz eden Hoca Ahmet Yesevi’nin Türk Dünyasının büyük şahsiyetlerinden olduğuna değinerek bu tür etkinliklerin daha sık gerçekleştirilmesinin yararlı olacağını belirtti. Milletvekili Kuspan, konuşmasını Türkçe “Kardeş Türkiye’nin Kazakistan ile dostluğu sonsuza kadar devam etsin.” diyerek tamamladı.

Astana Yunus Emre Enstitüsü Koordinatör Vekili Almagül İssina ise “Kütüphanemiz daha önce sadece  ‘Emanet Kitap’ uygulaması ile hizmet veriyordu. Kütüphanemiz, merkezimizin kursiyerleri ve Avrasya Üniversitesi ile Nazarbayev Üniversitesinin Türkçe Bölümü öğrencileri başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde öğrenim gören bilim insanlarına, lisansüstü öğrencilere ve kitapseverlere hizmet veriyor.” dedi.

Koordinatör Vekili İssina, kütüphanede 3 binden fazla kitap bulunduğunu belirterek “Günümüzde Kazakistan’da Türkiye Türkçesine yoğun ilgi var. Türkiye’nin akademik birikimini ilgililerine aktarabilmek adına kütüphanemiz çok büyük önem arz etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kütüphanede 3 Binden Fazla Kitap Bulunuyor

Hâlihazırda Kazakistan’da en fazla Türkiye Türkçesi kitabı bulunan Astana Yunus Emre Enstitüsünün kütüphanesinde, ansiklopedilerden sözlüklere romanlardan akademik çalışmalara ve çocuk kitaplarına kadar 3 binden fazla kitap yer almaktadır.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), "Türk Dünyasının Kültürel Mirası Gagavuz Diyarı" projesini "Dede Korkut" ve...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde Senegal'de iftar programı düzenledi....