Azerbaycan’da Türkiye’nin Uzun Hikâyesi: Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı Fotoğraf Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Bakü Yunus Emre Enstitüsü ve ADA Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Türkiye’nin Uzun Hikâyesi: Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı” adlı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

ADA Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı serginin açılışına, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Selçuk Karakılıç, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği mensupları, Türk kurumlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

ADA Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fariz İsmailzade, açılışta yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kazanılan tarihî zaferin, Türkiye topraklarını özgürlüğe kavuşturduğunu söyledi.

Rektör Yardımcısı İsmailzade, Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından Türkiye’nin çok ciddi gelişim sürecine girdiğini anlattı.

Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeşliğinin ebedî olduğunu vurgulayan İsmailzade, “Son yıllarda Türkiye-Azerbaycan kardeşliği büyüyerek Türkçe konuşan diğer devletleri de kapsadı. Türkçe konuşan devletlerin birliği hızla gelişiyor. ‘21. yüzyıl Türklerin yüzyılı olacak’ diye açıklamalar yapılıyor. Ben bu düşünceye katılıyorum ve inanıyorum çünkü bugün Türkçe konuşan halkların genel anlamıyla gelişmesine tanık oluyoruz. Bu sürecin merkezinde ve temelinde kardeş Türkiye yer alıyor.” dedi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Selçuk Karakılıç ise “Türkiye’nin Uzun Hikâyesi: Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı Sergisi’nde, Türkiye’nin geçirdiği kültürel ve bilimsel değişim ile dönüşümün fotoğraflarla anlatıldığını söyledi.

Koordinatör Karakılıç, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında opera, tiyatro, musiki ve kültür merkezleri açılırken daha sonra üniversiteler, kumaş fabrikaları ve çeşitli sahalarda bilim ve teknoloji merkezleri de hızla açılmıştır. Sonraki yıllarda bu kültürel değişme büyük bir ivme kazanmıştır. Bugünkü modern Türkiye’nin dünya çapında kültürel ve teknolojik devrimi 100 yıllık birikimin sonucudur. Son yirmi yıldır Türkiye, her alanda teknolojik ve kültürel ihracatı ile bütün dünyada ekosistem oluşturmuştur.” ifadelerini kullandı.

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...