Belgrad’da “Sırbistan Medya Buluşmaları Forumu” Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk ve Sırp gazetecilerin bir araya getirildiği “Sırbistan Medya Buluşmaları Forumu” düzenlendi.

Başkentte bir otelde düzenlenen forumda konuşma gerçekleştiren T.C. Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, ikili ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirterek bu konuda medyanın önemine vurgu yaptı.

Büyükelçi Aksoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan’a ziyaret gerçekleştireceğini ve iki ülke arasında 5 senede 26 anlaşma imzalanarak ikili ticaret hacminin rekor seviyelere ulaştığına değinerek Yeni Pazar’da Başkonsolosluğu bulunan Türkiye’nin gelecek yıl Novi Sad şehrinde de Fahri Konsolosluğunun açılacağını kaydetti.

Sırbistan’da Türk firmalarının bulunduğunu ve ticaret yapıldığını; kültürel alanda ise iki ülke arasındaki ilişkilerin Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetleriyle güçlendirmeye çalıştıklarını aktaran Büyükelçi Aksoy, “Sırbistan’da, Türkiye’ye karşı çok büyük bir ilgi var. Geçen sene Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı 360 bini geçti. Sırbistan, 6,5 milyon nüfusa sahip bir ülke. Türk Hava Yolları, İstanbul’a günde 6, bazen 7 sefer yapıyor. Geçtiğimiz yıl Ankara’ya ve İzmir’e doğrudan seferler başlattık. Sırbistan’daki tüm hava yollarından Türkiye’ye uçaklar uçuyor.” diye konuştu.

Türkiye’den de Sırbistan’a büyük bir ilgi olduğunu dile getiren Aksoy, Sırbistan’ı ziyaret eden Türk turist sayısının yüzde 70 artarak son bir yılda 170 bin civarına geldiğini aktardı.

Yunus Emre Enstitüsünün bugüne kadar Sırbistan’da 4 bin kişiye Türkçe kursu düzenlediğini anlatan Büyükelçi Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Burada Türkçe sadece kurslarda öğrenilmiyor. Sırbistan’da Türk dizileri son derece revaçta. Diziler Türkçe altyazılı gösterildiği için Sırp halkı, Türkçe konuşabiliyor. Alışveriş merkezinde ve sokakta yürürken Türkçe konuştuğumuzu duyanlar benimle Türkçe konuşmaya başlıyorlar. Dizileri izleyenler İstanbul’u görmek istiyorlar ve seyahatler artıyor. Sırbistan, vize kolaylığı sağladı Türkiye’ye, bu da çok sayıda Türk vatandaşının buraya gelmesine imkân sağlıyor. Sırbistan’daki Türkiye imajı en üst seviyededir. Sırbistan’da, Türkiye hem dış politikasıyla hem de ekonomisiyle takdir ediliyor ve beğeniliyor.”

Türkiye-Sırbistan arasındaki ilişkilerde ele alınacak çok fazla konu olduğunu kaydeden Büyükelçi Hami Aksoy, bu konuda medyaya da önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Programın devamında Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın tarafından Enstitünün Sırbistan’da yürüttüğü projeler hakkında bilgi verildi.

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği bünyesindeki müşavirlikler ise Sırbistan genelinde gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında sunum yaptı.

Forumda, Türk ve Sırp gazeteciler tarafından medya alanında iş birliğinin artırılması için yapılması gerekenler ele alındı.

Diğer Etkinlikler

Meksika'nın başkenti Mexico City'de Yunus Emre Enstitüsü (YEE) koordinesinde "Türkiye-Meksika Medya...

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Priştine Yunus Emre Enstitüsü (YEE) iş birliğinde Kosova’nın başkenti...

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında dünyanın dört bir yanında Türkçeye gösterilen yoğun...

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te “Ceditler: Millî Kimlik, Bağımsızlık ve Devletçilik Fikirleri” başlıklı uluslararası...