Bosna Hersek’te Tercih Türkçe

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Bosna Hersek'te uzun yıllardır sürdürülen "Tercihim Türkçe" Projesi kültürel ve sosyal etkinlikler ile destekleniyor.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Bosna Hersek'te 2011-2012 eğitim öğretim yılından beri sürdürülen "Tercihim Türkçe" Projesi kapsamında öğrencileri motive etmek ve yeteneklerini ortaya çıkarmak için Türkçeden spora, resimden kompozisyona birçok kategoride yarışma düzenleniyor.

Türkçe ile Yarışıyorlar

İlkokul ve lise seviyelerinde düzenlenen Türkçe yarışmalarında öğrencilerin Türkçe okuma, yazma ve konuşma alanlarında becerileri ölçülüyor. İlkokul düzeyinde 7, 8 ve 9. sınıf öğrencilerin katıldığı yarışmada dereceye girenlere çeşitli hediyeler verilirken birinci olan öğrenci de İstanbul seyahati ile ödüllendiriliyor.

İlkokulda ve lise eğitimleri süresince 8 yıl Türkçe eğitimi alarak mezun olan lise 4. sınıf öğrencilerine yönelik olarak Uluslararası Saraybosna Üniversitesi iş birliğiyle 'IUS Kalem Türkçe Yarışması' düzenleniyor. Yarışmada dereceye girenler Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde burs almaya hak kazanıyor.

Futbol ve Voleybol Turnuvaları 5. Yılında

"Tercihim Türkçe" Projesi kapsamında; öğrencilerin sosyalleşmelerine katkı sağlamak ve motivasyonlarını artırmak maksadıyla erkek öğrenciler için futbol, kız öğrenciler için voleybol turnuvaları organize ediliyor.

Bosna Hersek'te federasyon düzeyinde organize edilen tek turnuva olma özelliği taşıyan “Yunus Emre Spor Turnuvası”nda belediyelerindeki okullarla karşılaştıktan sonra başarılı olan ekipler kanton finallerine yükseliyor. Düzenlenen kanton finallerinde dereceye giren ekipler ise Federasyon Finallerine katılmaya hak kazanıyor. Federasyon finallerinde dereceye giren takımlara hediyeler verilirken, şampiyon olan takımlar İstanbul seyahatiyle ödüllendiriliyor.  

Resim, Kompozisyon ve Video Yarışmaları

Bosna Hersek devlet okullarında Türkçe öğrenen ve Türkçeyi seçmesi muhtemel 5. sınıf öğrencilerine yönelik Türkiye ve Bosna Hersek temalı resim yarışmaları düzenleniyor. Resim yarışmalarına her yıl 300’e yakın resim katılıyor.

Öğretmenler Günü münasebetiyle Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği iş birliğinde lise öğrencilerine yönelik “Unutamadığım Öğretmenim” konulu kompozisyon yarışması düzenleniyor.

Türkçe öğrenen öğrencilerin kültürel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak, Türkçe pratik imkânı sağlamak ve şehirlerinin tanıtmalarına destek amacıyla, “Şehrimi Türkçeyle Tanıtıyorum” isimli video yarışması yapılıyor. Öğrenciler yaşadıkları şehrin tarihi ve turistik yerlerini çektikleri videolarda Türkçe olarak tanıtıyorlar.

Öğrencilerin yeteneklerini ortaya koymak amacıyla düzenlenen 'Yetenek Yarışması'nda ise öğrenciler Türkçe ve Boşnakça şarkı söyleme, top sektirme ile keman ve akordeon çalma gibi farklı alanlarda kabiliyetlerini sergiliyor ve çeşitli hediyelerle ödüllendiriliyorlar.

Türkçe öğrenen liseli öğrenciler için düzenlenen Tiyatro Yarışması’nda ise öğrenciler Türkçelerini sahnede sergileme imkânına sahip oluyorlar. Düzenlenen son yarışmada birinci olan ekip Kayseri'de düzenlenen 14. Uluslararası Liselerarası Tiyatro Yarışması’na katılmaya ve yarışmada Bosna Hersek'i temsil etmeye hak kazandı.

Diğer Etkinlikler

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü (YEE), "Tercihim Türkçe Projesi" çerçevesinde, Romanya'daki devlet...

Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) yürütülen "Tercihim Türkçe Projesi" ile Türkçe, Romanya'da seçmeli ders olarak...

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Tercihim Türkçe Projesi’nin yürütüldüğü ülkeler arasına bir yenisi eklendi.

T.C....

Türkçe, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) girişimleriyle Macaristan'daki 8 lisede bu yıl seçmeli yabancı dil...