Budapeşte'de "Zigetvarın Anahtarı" Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Zigetvar Belediyesi, Zigetvar Uluslararası Sanatçı Topluluğu ve Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde Budapeşte Zigetvarın Anahtarı isimli bir sergi açılışı yapıldı. 23 Şubat 2022 tarihindeki Yunus Emre Enstitüsü sergi salonunda gerçekleşen açılışa Zigetvar Belediye Başkanı Dr. Peter Vass, Zigetvar Milletvekili Csaba Nagy, T.C. Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay, Türk Devletleri Teşkilatı Budapeşte Ofisi Başkanı Büyükelçi Janos Hovari ile çok sayıda davetli ve sanatçı katıldı.

Sergi açılışında konuşan Zigetvar Belediye Başkanı Dr. Peter Vass yıllardır Zigetvarda düzenlenen uluslararası sanat topluluğunun sergisinin Budapeşte’deki Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenmesinden dolayı çok büyük kıvanç duyduğunu söyledi.

TÜRK MACAR DOSTLUĞU SEVGİYE VE SAYGIYA DAYANIYOR

Türklerin ve Macarların tarihten bu yana gelen ilişkilerine değinen Dr. Vass şöyle konuştu:

“456 yıl önce biz Macarlar ve Türkler olarak Zrínyi ve Kanuni’nin ordularının şiddetli savaştıkları Zigetvar’da yaratılan eserlerden oluşan bir serginin açılışı için bir aradayız. Milletlerimiz barış içinde birbirine saygı ve sempati duyuyorlar.”

İki ülke arasındaki dostluğun nişanelerinden birinin Zigetvar’da geçen yıl açılan Macar Türk Dostluk Parkı olduğunu hatırlatan Dr. Vass şöyle konuştu:

“Bu parkta Kont Miklós Zrínyi’nin ve Kanuni Sultan Süleyman’ın tunç büstleri birbirinin yanında barış için duruyor. Zigetvardaki Türk Evini, 2021 yılında açılan Yunus Emre Meydanını ve kaleye dikilen, yarısı şehrimiz yarısı Yunus Emre Enstitüsü tarafından sağlanarak dikilen yüz tane gülü hatırlayalım. Bu örnekler he iki milletin barış için sarf ettikleri çabaların birer simgesidir. Çünkü tarihlerimize karşılıklı saygı duyarak, barış içinde yasamak istiyoruz."

Barış yıllarının daha nice senelere devam etmesini temenni eden Dr. Vass, her ikimize uzun huzurlu ve güzel yıllar yaşanmasını diledi.

Serginin küratörü ve sanat topluluğun başkanı Klara Holmos ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Sanat topluluğumuz beraber düşünmenin, çalışmanın, eğlenmenin, yani ortak yaşamın mekânıdır. Aynı şekilde mesleki bilgileri ve deneyimleri toplayabildiğimiz ve sanatçı arkadaşlarımıza ulaşabildiğimiz bir platformdur. Son otuz yıldır sanat topluluğunda çalışan sanatçılarımıza yeni eserler yaratabilmek için imkân sağlıyoruz. Zigetvar’daki uluslararası sanat kolonisinde hazırladığımız eserleri Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde sergileyebildiğimiz için gurur duyuyorum ve bize bu imkânı sundukları için çok teşekkür ederim.”

ZİGETVAR: ORTA AVRUPA’NIN TARİHİ VE MİLLİ BELLEĞİNİN SEMBOLİK MEKANI

Zigetvar şehri hem Macaristan’ın hem de Orta Avrupa’nın millî ve tarihî belleğinin sembolik bir mekânı olarak biliniyor. Tam manasıyla canlı bir hafızanın bulunduğu bir mekân olarak varlığını sürdüren şehrin bağrında çağın ruhunu yansıtan motifler bulunuyor. Sergideki eserlerle  Zigetvar’ın hem köklerini geçmişten alan hem de çağımızın ruhunu taşıyan bu iki yönlü karakterinin yansıtılması amaçlanıyor. Yaklaşık 40 eserden oluşan sergi 18 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek.

 

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Türkiye’den Manzaralar” temalı resim sergisi açıldı.

Moskova Yunus Emre Enstitüsünün...