Buenos Aires’te Türkiye ve Arjantin İlişkilerine Tarihî Yolculuk Yapıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in 100. yılında dünyanın farklı coğrafyalarında Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerin kültürel boyutlarına vurgu yapan faaliyetler düzenliyor.

Arjantin’de T.C. Buenos Aires Büyükelçiliği ve Buenos Aires Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye-Arjantin İlişkileri” başlıklı konferans ve fotoğraf sergisi düzenlendi.

Arjantin Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen konferansta Türkiye ile Arjantin arasında tesis edilen yüzyıllık diplomatik ilişki, bilimsel ve kültürel yönleriyle ele alındı.

İki Ülke Arasındaki Köklü İlişkiler Ele Alındı

Program, T.C. Buenos Aires Büyükelçisi S. Ömür Budak ve Arjantin Devlet Arşivleri Genel Müdürü Pablo Antonio Fontdevila’nın açış konuşmalarıyla başladı. Arjantin’in eski Türkiye Büyükelçisi Sebastian Marco ve Prof. Dr. Sina Akşin’in de konuşmalarıyla yer aldığı etkinliğe; Buenos Aires Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Aydın Bayat, Arjantin’deki kurumların temsilcileri, tarihçiler ve çok sayıda davetli katıldı.

“Bu sergi, iki millet arasındaki daimi dostluğun gösterilmesi açısından çok kıymetlidir”

T.C. Buenos Aires Büyükelçisi S. Ömür Budak, gerçekleştirdiği konuşmada “Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye-Arjantin İlişkileri Sergimiz, birbirine uzak mesafede bulunan iki ülkenin ortak tarih marifetiyle sınırları aşarak buluşmasına vesile oldu. Bu sergi, iki millet arasındaki daimi dostluğun gösterilmesi açısından çok kıymetlidir. Bu değerli çalışmalarından dolayı Yunus Emre Enstitüsüne, Arjantin Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğüne ve Arjantin’in eski Türkiye Büyükelçisi Sebastian Marco’ya teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Arjantin Devlet Arşivleri Genel Müdürü Pablo Antonio Fontdevila, Türkiye ve Arjantin arasındaki dostluk ilişkilerinin gözler önüne serildiği bu anlamlı sergiye ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Sergide gördüğünüz üzere 1950’li yıllarda Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından Arjantin’den gönderilen yardımlardan iki ülke arasında teknoloji ve iletişim alanlarında yapılan iş birliklerine kadar geniş bir yelpazede ikili ilişkiler detaylarıyla ortaya koyulmuştur.” dedi.

Arjantin’in eski Türkiye Büyükelçisi Sebastian Marco, konuşmasında Türkiye ve Arjantin arasındaki 100 yıllık ilişkinin diplomatik, kültürel ve ticari yönlerini ele aldı. Marco, konuşmasının devamında Türkiye’de 15 yıl yaşadığını belirterek Türk kültürüne dair iz bırakan anılarına değindi.

100 Yıllık Geçmişe Dair Fotoğraflar Sergilendi

Konferansın ardından Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye-Arjantin İlişkileri Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi.

1923 yılından 2023 yılına kadar iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından gerçekleştirilen ziyaretler, tarihî belgeler, fotoğraflar ve anlaşma metinlerinin yanı sıra Türkiye ve Arjantin basınında her iki ülkeye dair yer alan önemli haberlerin gazete kupürleri ile Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından Arjantinli ekiplerin yürüttüğü çalışmaların yer aldığı 100 fotoğraf ve belge sergilendi.

Programda ayrıca Türk gitarist Serkan Yılmaz ve Arjantinli bandoneon sanatçısı Carla Algeri tarafından mini bir konser verildi.

 

Diğer Etkinlikler

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Azez Yunus Emre Enstitüsü 27 Şubat 2024 tarihinde el sanatlarında eğitim alan kursiyerlerin eserlerinin yer aldığı...

Kahire Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle “Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız...

Anadolu Ajansının (AA) düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması Istanbul Photo Awards 2023 Sergisi, Londra’da...