Londra’da  “Istanbul Photo Awards 2023 Sergisi”nin Açılışı Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Anadolu Ajansının (AA) düzenlediği uluslararası haber fotoğrafı yarışması Istanbul Photo Awards 2023 Sergisi, Londra’da sanatseverlerle buluştu.

Londra Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliği yaptığı serginin açılışına Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, Londra Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Karakuş’un yanı sıra bu yıl yarışma kapsamında ödül kazanan Alex Broadway ile çok sayıda davetli katıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Türk Hava Yollarının (THY) destekleriyle düzenlenen sergide, bu yıl dokuzuncu kez gerçekleştirilen yarışmada ödül kazanan 30 eser sergilendi. Sergide ayrıca yarışmanın önceki yıllarında “Filistin” konulu çalışmalarıyla dereceye giren fotoğraflara da yer verildi.

Büyükelçi Ertaş, serginin açılışında gerçekleştirdiği konuşmada, dünyanın hızlı bir dönüşümden geçtiğini hatırlatarak hakikat ötesi bir dönemde gerçeğin bulanıklaştığını ve doğruya ulaşmanın zorlaştığını söyledi.

Devletler arasında konvansiyonel mücadele yöntemlerine ek olarak enformasyon alanının da çatışma mecrasına dönüştüğüne dikkati çeken Büyükelçi Ertaş, “Böyle bir ortamda yalnızca ülkemiz ve insanımız için değil, dünya çapında gerçekleri ortaya çıkarmak için hizmet veren, saygın ve muteber bir haber ajansımız olduğu için gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Geçmiş görevlerinde ajans kökenli gazeteci ve foto muhabirleriyle çalıştığı için mutlu olduğunu söyleyen Ertaş, Istanbul Photo Awards gibi bir markayı ortaya çıkaran Anadolu Ajansını ve yarışmaya katılan tüm foto muhabirlerini tebrik etti.

Dokuz Yılda 16 Bin Fotoğrafçı Kaydoldu

Anadolu Ajansı Genel Müdürü Karagöz ise Istanbul Photo Awards jürisinde Pulitzer ödüllü üyelerin yer aldığını belirtti.

AA’nın 1920’deki kuruluşundan bu yana fotoğrafın gücüne inandığının altını çizen Karagöz, “Anadolu Images platformumuzda 13 milyon fotoğraftan oluşan 103 yıllık bir görsel arşivimiz bulunuyor.” dedi.

Istanbul Photo Awards’ın 2015 yılında başladığını hatırlatan Karagöz, ödüllerin AA’nın fotoğraf alanındaki etkisinin en büyük göstergesi olduğuna vurgu yaparak “Dokuzuncu yılında yarışmamız giderek dünyanın en önemli yarışmalarından biri hâline geldi ve 16 bin fotoğrafçı sisteme kaydoldu. Uluslararası jürimiz 21 bini aşkın fotoğraf arasından bu yılın ödüllü fotoğrafını seçerken zorlandı.” diye konuştu.

Karagöz, 10. Istanbul Photo Awards’ın başvurularının başladığını ve 17 Ocak 2024 tarihine kadar süreceğini hatırlattı.

“Foto muhabirlerinin görevi, bizi medeniyet yapan tüm anları fotoğraflamaktır”

Londra Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Karakuş,  konuşmasına Istanbul Photo Awards 2023’e ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade ederek başladı.

“Söz uçar yazı kalır” ifadesine işaret eden Karakuş, “Bu söz sadece kelimenin gücünü anlatan bir ifade değil ayrıca etrafımızda yaşananları kayıt altına almanın da ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Foto muhabirlerinin görevi, bizi medeniyet yapan tüm anları fotoğraflamaktır.” ifadesini kullandı.

Spor kategorisinde üçüncülük ödülü kazanan İngiliz foto muhabiri Alex Broadway, yarışmada ödül almaktan duyduğu gururu dile getirdi.

Istanbul Photo Awards 2023 Sergisi, 15 Aralık 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Diğer Etkinlikler

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Azez Yunus Emre Enstitüsü 27 Şubat 2024 tarihinde el sanatlarında eğitim alan kursiyerlerin eserlerinin yer aldığı...

Kahire Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle “Sultan II. Abdülhamid’in Yıldız...

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Bakü Yunus Emre Enstitüsü ve ADA Üniversitesi iş birliğinde...