Cakarta’da Türkiye-Endonezya Kültür Haftası

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılına damgası vuran büyük çaplı faaliyetler gerçekleştirerek kadim Türk kültürünün cezbedici unsurlarını tüm dünyaya tanıtmayı sürdürüyor.

Dünya çapında Türkiye’nin kültürel değerlerini tanıtmada etkin bir aktör hâline gelen Yunus Emre Enstitüsü, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da “Türkiye-Endonezya Kültür Haftası” adlı bir dizi faaliyetin yer aldığı dev etkinliğe imza attı.

Türk Kültürü, Endonezyalı Gençlerin Hafızalarında İz Bıraktı

Cakarta Yunus Emre Enstitüsünün Endonezya’nın prestijli eğitim kurumlarıyla iş birliği yaparak gerçekleştirdiği kültür haftasında Türkiye’nin kültürel mirasının çeşitli ögeleri tanıtıldı. Türkiye-Endonezya Kültür Haftası kapsamında “Şiir Yazma ve Okuma Yarışması, Türk Mutfağı Yemek Yarışması ve Türkiye Bilgi Yarışması” olmak üzere farklı kategorilerde Endonezyalı lise ve üniversite öğrencilerine yönelik kültürel etkinlikler hazırlandı.

Kültür haftasının ilk etkinliği şiir yazma ve okuma yarışması, Cakarta Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Maleo Vakfı Üstün Zekâlılar Özel Lisesinden 45 öğrenci ile Enstitü kursiyerlerinin katılımıyla gerçekleşti. Yarışmada adaylara Türkiye’nin kültürel unsurlarına ilişkin anahtar kelimeler verilerek adayların bu kelimelerle şiir yazmaları ve yazdıkları şiirleri okumaları istendi. Yarışmaya katılan Enstitü kursiyerleri ise şiirlerini Türkçe yazdılar. Şiir yarışması yerel dilde ve Türkçe olmak üzere iki kategoride değerlendirildi.

Türk Lezzetlerinin Tadı Damaklarda Kaldı

Türkiye-Endonezya Kültür Haftası’nın ikinci etkinliği “Türk Mutfağı Yemek Yarışması” ise Mulia Özel Gastronomi Lisesinden 20 öğrenciye zengin Türk mutfağının lezzetlerinden farklı yemeklerin ve tatlıların tanıtımıyla başladı. Adaylar, gruplara ayrılarak yarışma menüsü için belirlenen yemekleri ve tatlıları hazırlamak için birbirleriyle kıyasıya yarıştılar.

Dünyanın sayılı mutfakları arasında yer alan Türk mutfağının lezzetlerini tanıma ve deneyimleme fırsatı bulan Endonezyalı gençler, Türk mutfağına hayran kaldılar. Gençler, yarışmada öğrendikleri lezzetleri evde aileleri için de hazırlamak istediklerini belirttiler.

“Kültürümüze gösterilen muazzam ilgiden son derece memnunuz”

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Cemal Şahin, “Endonezyalıların Türk kültürüne çok yoğun bir ilgisi var. Gastronomiden edebiyata tarihten sanata kültürümüze gösterilen muazzam ilgiden son derece mutluyuz. Enstitü olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk kültürünün tüm perspektiflerini büyük kitlelere tanıtmaya ve gösterilen bu ilgiyi karşılamaya yönelik faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Kültür haftası kapsamında 15 Ağustos 2023 tarihinde Endonezya’nın önde gelen liselerinden ve üniversitelerinden Türk kültürüne ilgi duyan 40’tan fazla öğrenci “Türkiye Bilgi Yarışması”na katılacak. Yarışmada Türkiye’nin tarihi, edebiyatı ve sanatı gibi kültürel dokularına ilişkin sorular yer alacak.

17 Ağustos 2023 tarihinde ise Enstitü kursiyerleri, Endonezya ve Muhammediye Üniversiteleri öğrencileri tarafından Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinin yer alacağı özel bir menü hazırlanacak ve Enstitü bahçesinde düzenlenecek olan etkinlikle Endonezyalıların beğenisine sunulacak.

19 Ağustos 2023 tarihinde kültür haftası kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren adaylara ödüllerinin takdim edileceği özel bir tören tertip edilecek.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), "Türk Dünyasının Kültürel Mirası Gagavuz Diyarı" projesini "Dede Korkut" ve...

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türkiye’nin Viyana Başkonsolosluğu ve Viyana Yunus Emre Enstitüsünün...

Londra Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde, ünlü Türk mutfak uzmanı Özlem Warren'in yeni yemek kitabı "SEBZE: Türk...

Yunus Emre Enstitüsü, küresel düzeyde Türk kültürünü, sanatını ve dilini tanıtmak ve bu alanlardaki uluslararası...