Göbeklitepe’den Dünyaya “İnsan ve Hayat” Yolculuğu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Türkiye’nin farklı renkleri ve sesleriyle tanıtılacağı “Türkiye Haftası” etkinlikleri 03 Nisan’da başlıyor.

Dünyanın birçok noktasında yürüttüğü faaliyetlerle, ülkemizin farklı yönleriyle tanıtılmasına katkı sunan Yunus Emre Enstitüsü, 2019 yılı içerisinde gerçekleştireceği etkinliklere bir yenisini daha ekliyor. Enstitü, 2019 Göbeklitepe yılı kapsamında on iki bin yıllık geçmişi ile dünyanın bilinen en eski anıtlarından olan Göbeklitepe’yi merkeze alarak hazırladığı “Türkiye Haftası” projesi ile kültürel ve sanatsal etkinliklere Türkiye’yi farklı yönleriyle tanıtacak.

Her yıl farklı bir tema ile yapılması planlanan Türkiye Haftası etkinlikleri bu yıl “Göbeklitepe: İnsan ve Hayat” ana temasıyla, 03-07 Nisan 2019 tarihleri arasında, Romanya’nın başkenti Bükreş’te başlayacak. Etkinlikler, yıl boyunca Hırvatistan-Zagreb, İspanya-Madrid, Arnavutluk-Tiran, Lübnan-Beyrut, Sırbistan-Belgrad, Ukrayna-Kiev, Rusya St. Petersburg ve Tunus-Tunus’ta devam edecek.

İlk durak: Bükreş

Türkiye’nin farklı yönleriyle tanıtılacağı “Türkiye Haftası” 03-07 Nisan 2019 tarihleri arasında Bükreş’te gerçekleştirilecek. Tarihteki ilk kentlerin, bürokrasinin, yazının ve devletin ortaya çıktığı, bir bakıma medeniyetin başlangıcı olan Göbeklitepe’nin tarih yolculuğundan alınan ilhamla Türkiye’nin zenginlikleri ilk olarak Romanya ile buluşturulacak.

Yunus Emre Enstitüsü öncülüğünde, Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirilecek etkinlikler, Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçiliği, Türk İş Adamları Derneği, Romanya Kültür Bakanlığı, GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı gibi kurum ve kuruluşun destekleriyle 03 Nisan Çarşamba günü düzenlenecek Türkiye Resepsiyonu ile başlayacak.

Hafta boyunca devam edecek etkinlikler kapsamınsa Bükreş Milli Kütüphanesinde Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ’ın katılacağı Göbeklitepe Fotoğraf Sergisi’nin açılışı ve Göbeklitepe Konferansı; Bükreş Tarih Müzesinde Anadolu Üniversitesinde Öğretim Üyesi ödüllü sanatçı Prof. Dr. Sıdıka Sevim ve Dr. Cemalettin Sevin’in Anadolu Medeniyetleri Seramik Sergisi ve atölye çalışması; Bükreş Sanat Müzesinde sanatçı Uğur Işık’ın “Anadolu Ruhu” konseri ve müzik ustalık sınıfı; Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneğinin katılımıyla Türk Kahvesi tanıtımları ile birlikte Türk mutfağı atölyeleri, Türk sineması gösterimi, şehir ve kültür tanıtım alanları ile geleneksel çocuk oyunları Romanyalılar ile buluşturulacak. Program kapsamında Bükreş Sanayi ve Ticaret Odasında Türkiye’nin gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin turizm ve sanayi potansiyeli üzerine “Ekonomi Buluşması” da gerçekleştirilecek.