IV. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali Sona Erdi

Yazıcı-dostu sürüm

26-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul’da Sultanbeyli Belediyesi himayesinde; Başbakanlık Tanıtma Fonu, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İBB destekleriyle İstanbul’da çeşitli mekânlarda, “göç” temasıyla gerçekleştirilen IV. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali sona erdi. Kapanış töreni Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katılımlarıyla gerçekleşti.

Enstitümüzün katkılarıyla Arapçaya çevrilen ve hâlihazırda İngilizcesi yayıma hazır olan Gazze Risalasi’nin şairi Cahit Koytak festivalin onur konuğuydu.

15 ülkeden toplamda 38 şairin katıldığı programın açılışı 26 Mayıs 2016 tarihinde Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde yapıldı. Dört gün boyunca farklı okullarda şairler öğrencilerle buluşturuldu. 27 Mayıs’ta Aya İrini’ne yapılan özel etkinlikte Gazze Risalesi’ni İngilizceye çeviren şair Rogan Wolf ve Cahit Koytak’ın şiir okumaları dikkati çekti. Gece İncesaz grubunun konseriyle sonlandı. 28 Mayıs’ta Sultanbeyli Aydos Kalesi’nde şiirler okundu, şairlerle Boğaz turu yapıldı. Kapanış programı ise yine Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katılımlarıyla başladı ve ulusal, uluslararası katılımla gerçekleşen şiir okumalarının ardından Uğur Işılak konseriyle tamamlandı.

Festivale tema olarak seçilen “göç” oldukça manidardı. Son yılların en büyük acılarının yaşandığı günümüzde Sultanbeyli’de 20.000 mülteci hayatlarını sürdürmekte ve bu ilçede yapılan şiir festivaline Somali, Kenya, Güney Afrika, Irak, Filistin, Lübnan, Bosna-Hersek,  Kırım, Suriye, Urumçi’den şairlerin davet edilmesi oldukça anlamlıydı.

Törenin kapanışında konuşma yapan Bakan Avcı, önümüzdeki yıllarda festivalin bütün dünyadaki şairlerin katılmak için can atacağı bir etkinliğe dönüşmesi için birlikte gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.