Kültür Geceleri’nin Beşincisi Çanakkale'de Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Türkçe Yaz Okulu kapsamında Türkçenin Sesi Radyosu’nun düzenlediği Kültür Geceleri’nin beşinci durağı Çanakkale oldu. İl il gezen Dostluk Tırı, Samsun, Ankara, Denizli ve İzmir’in ardından Çanakkale’de de büyük bir coşkuyla karşılandı.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde eğitim alan ve çeşitli kültürel etkinliklere katılan Yunus Emre Enstitüsünün misafiri 10 ülkeden 20 öğrenci Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda Dostluk Tırı’nı karşıladı. Hoş anlara sahne olan meydanda iki saat süren etkinliklerde misafir öğrenciler Türkiye’ye destek mesajları verdiler, Çanakkalelilerle birlikte şarkılar söylediler ve yöresel dansları icra ettiler.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki programın ardından Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı ve içinde çeşitli etkinliklerin olduğu bir akşam yemeği gerçekleşti.  Türkçe Yaz Okulu öğrencilerinden Ardita Bylo, söylediği Türkçe şarkılarla dinleyicilere güzel anlar yaşattı. Yemeğin ardından Çanakkale’nin en merkezi yeri olan, tarihi “Truva Atı’”nın aynı ölçülerde bir modelinin bulunduğu ve içinde Çanakkale’nin eski çağlardan bugüne değin tarihinin anlatıldığı maketlerin yer aldığı bir açık hava müzesi konumundaki İskele Meydanı’nda Kültür Geceleri tüm heyecanıyla başladı. İskele Meydanı’nı dolduran Çanakkaleliler Türkçe Yaz Okulu öğrencilerini çok sıcak karşıladı.

Kültür Geceleri, sunucu Mert Talat Dilekçioğlu’nun meydanı dolduran Çanakkalelilerle yaptığı çeşitli etkinlik ve yarışmalarla başladı. Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü’nün de katıldığı Kültür Geceleri, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ebubekir Ceylan’ın açış konuşmasıyla devam etti. Yunus Emre Enstitüsü faaliyetlerini, Türkçe Yaz Okulunu anlatan Ceylan, desteklerinden ötürü Çanakkale Valiliğine, Çanakkale Belediye Başkanlığına, 18 Mart Üniversitesine ve Çanakkalelilere teşekkür etti.

Açış konuşmasının ardından yöresel halk oyunu kıyafetleriyle alanı dolduran 20 öğrenci harmandalı oynayarak izleyicileri büyüledi. Yoğun istek üzerine harmandalını bir kez daha oynayan Türkçe Yaz Okulu öğrencileri, gösteri sonrasında tek tek kendilerini tanıttılar.

Halk oyunları gösterisinin ardından herkesin heyecanla beklediği Türkçe Yarışıyorum isimli etkinlik başladı. İran’dan Haleh Zamanfer, Fas'tan Sabah Sıla, Kazakistan’dan Ulzhan Chingizova, Polonya’dan Rovshan Almazov,  Arnavutluk’tan Ardita Bylo’nun katıldığı ve Türkçenin Sesi Radyosundan da canlı olarak yayımlanan yarışmada tatlı bir rekabet havasında geçti. Türkiye’nin kültürüne, tarihine, sanatına, Çanakkale tarihine ve Türkçe dilbilgisine dair hazırlanan soruları cevaplayan öğrenciler arasından birinciliği 10 sorudan 8’ine doğru yanıt veren üç öğrenci paylaştı. Hale Zamanfar, Rovshan Almazov ve Ulzhan Chingizova’ya ödüllerini Enstitü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ebubekir Ceylan verdi.

Çanakkale halkının yoğun katılım gösterdiği Kültür Geceleri, yarışma programının ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Kültür Geceleri’nin bir sonraki durağı ise Bursa olacak. Dostluk Tırı, 14 Ağustos Pazar günü 20.00-22.00 saatleri arasında 20 ülkeden 40 öğrenciyle Bursa Kent Meydanı’nda Bursa halkıyla buluşacak.