Nevres Akın’ın “Macaristan ve Sonrası” Sergisi Macar Kültür Merkezi’nde

Yazıcı-dostu sürüm

Macar Kültür Merkezi, Türk Çağdaş Sanatının ünlü isimlerinden Nevres Akın’ın “Macaristan ve Sonrası” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. 31 Aralık’a kadar gösterimde olacak sergideki eserlerde Akın’ın sicim kuramından ilham alarak oluşturduğu farklı bir gerçeklik algısı dikkat çekiyor.

 

Bu zamana kadar düzenlediği birçok kültür sanat faaliyetiyle adından söz ettiren İstanbul Macar Kültür Merkezi, yepyeni bir sergiyle sanat severlerin karşısında.

Türk Çağdaş Sanatının ünlü ressamlarından Nevres Akın “Macaristan ve Sonrası” isimli kişisel sergisiyle İstanbul Macar Kültür Merkezi’nde sanat severlerle buluşuyor. Sanatçının yaklaşık bir buçuk yılda ürettiği işlerin yer aldığı sergi Nevres Akın’ın son dönemine ışık tutuyor. Sergi, Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edilen AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı’nın desteğiyle gerçekleşiyor. "Macaristan ve Sonrası" isimli serginin küratörlüğünü ise Kemal Orta üstleniyor.

Nevres Akın Avrupa’nın en eski ve köklü sanatçı kolonilerinden Szentendre Sanat Kolonisinin davetiyle 2019 yaz aylarında atölyesini bir ayı aşkın bir süreyle Macaristan'a taşıdı ve başta Budapeşte ve Szentendre olmak üzere birçok şehirde çalışmalarda bulundu. Sanatçının Macaristan’da yaşadığı deneyimini yansıtan sergi, Akın’ın pozitif bilimlerden etkilenerek ortaya koyduğu özgün tarzının izlerini taşıyor.

SİCİM KURAMIYLA FARKLI BİR GERÇEKLİK ALGISI

Nevres Akın, pozitivizmi benimseyen sanat yaklaşımını, sicim kuramından yola çıkarak oluşturduğu teknikle bir araya getiriyor. Akın, sicim kuramından ilham olarak geliştirdiği kendine has tarzıyla adından söz ettiriyor. Nevres Akın verdiği röportajda sanatında bilimden esinlendiğinden şöyle bahsediyor: “Çocukluğumdan beri bilime meraklıyım. Bu nedenle Einstein'ın rölativite kuramı ile kuantum mekaniğini birleştiren ve bu teoriyi daha da derinleştiren sicim kuramından esinleniyorum.”

Sanatçını sicim kuramından yola çıkarak oluşturduğu görsel dil kozmaza dair farklı bir algıyı ortaya koyuyor. Ressam Akın ‘Titreşen iplikçiklerle’ maddeyi birbirine bağlayarak var ediyor ve zihinlerde yeni bir gerçeklik algısı yaratıyor.

Tüm tablolarında resmettiği manzaraları ya da cisimleri sicimlerden ve sicimlerin birbiriyle farklı uzamsal bağlantılarıyla resmeden Nevres Akın, “Macaristan ve Sonrası” isimli sergisindeki yağlı boya tablolarda Macaristan’ın farklı bölgelerinde manzaraları yer veriyor. Akın’ın resminde konu ve içerik yönünden sıkça yer verdiği çarklar, trenler, raylar ve istasyonlar bu sergide de karşımıza çıkıyor. Sanayi devrimine ve beraberinde getirdiği pozitif bilimlere dayalı düşünce sistemine işaret eden bu durum, teknik ve üslubuyla Akın’ın sanat yaklaşımınından izler taşıyor. Macaristan'ın da bu anlamda sanatçıya zengin bir ilham kaynağı olduğu görülüyor. Ülkenin önemli icatlarla dolu zengin bilimsel tarihinin yanı sıra, tren garları, tramvay istasyonları, bilim, makine ve ulaşım müzeleri gibi yerlerin de sanatçının eserlerindeki ilham kaynakları arasında yer alıyor.

MACAR KÜLTÜR MERKEZİ FAALİYETLERİNE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

İstanbul Macar Kültür Merkezi Müdürü Dr. Gabor Fador, Yunus Emre Enstitüsü ile birçok ortak faaliyette bulunan Macar Külür Merkezi’nin kültürel faaliyetlerine korona salgınına rağmen devam ettiğini söyledi. AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı kapsamında konserler, sergiler ve tarih üzerine birçok konferans düzenlediklerini belirten Fador, bu tür etkinliklerle kültürler arasındaki bağları güçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Dr. Fador, "Tuna’nın Dalgaları Projesi" ile de birçok imparatorluğa şahitlik etmiş ve bir kültür havzası olmuş Tuna Nehri temalı birçok proje gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Macaristan Başkonsolosluğu Kültür Ateşesi Balazs Szöllössy ise Nevres Akın’ın resimlerinin daha önce Macaristan’da sergilendiğini belirterek, sergide Macaristan’ı ve Macar kültürünü temsil eden birçok öğenin olduğunu söyledi. Szöllössy, Macar kültürüyle bağlantılı yeni sanatsal projeler üretmek isteyen sanatçıların başvurularına açık olduklarını kaydetti.

Sergi, İstanbul Macar Kültür Merkezi’nde 31 Aralık 2020 tarihine kadar açık olacak.

 

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Türkiye’den Manzaralar” temalı resim sergisi açıldı.

Moskova Yunus Emre Enstitüsünün...