Pakistan’da Geleneksel Türk El Sanatları Rüzgârı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında düzenlediği büyük çaplı faaliyetler ve katıldığı uluslararası organizasyonlar aracılığıyla Türk sanatının zenginliklerini tanıtmaya ve uluslararası alanda sanatseverleri Türk kültürüyle bir araya getirmeye devam ediyor.

Türkiye, Pakistan ve İran’ın İslami sanat eserlerini sergilemek üzere Al Hamra Sanat Merkezinde düzenlenen “Uluslararası İslami Sanat Festivali”ne Lahor Yunus Emre Enstitüsü, Türk kültürünü ve geleneksel Türk el sanatlarını tanıtmak üzere katıldı.

GELENEKSEL TÜRK SANATLARI PAKİSTANLI SANATSEVERLERLE BULUŞTU

Festival, Pakistan’ın Lahor şehrinde Lahor Sanat Konseyince 17-20 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalde, Lahor Yunus Emre Enstitüsünün hat, ebru, el dokuma halıların yanı sıra Türk-Osmanlı tarzı tespihlerden oluşan seçkin bir koleksiyonun yer aldığı sergi, Pakistanlı sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 

Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği geleneksel Türk sanatlarından seçkin eserlerin yer aldığı sergi, yediden yetmişe herkesin ilgi odağı oldu.

Lahor Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Eren Miyasoğlu sergiye ilişkin yaptığı açıklamada “İslam medeniyetinin yaşadığı coğrafyalarda yapılan sanat eserleri hem İslam kültürünü hem de yerel kültürü yansıtmaktadır. İslam ülkelerindeki sanatçılar, eserlerini icra ederken kendi memleketlerinin geleneksel tarzlarıyla İslami sanatları zenginleştirmişlerdir. Bu zenginliğin tanıtılması açısından yapılan bu festival çok önemli bir görevi ifa ediyor." dedi.

Miyasoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"İslam coğrafyasında yaşayan toplumlar olarak büyük bir etkileşim hâlindeyiz. Hem İslami sanatlar alanında hem de edebiyat ve müzik alanında birbirimizle hep etkileşim hâlinde olmuş ve sanatlarımızı zenginleştirmişiz. Ortak bir paydada buluşabilen toplumlar olarak bu durum kültürlerimize eşsiz bir güzellik katmaktadır. Bu güzelliğin bir kısmını, Pakistan, İran ve Türk sanatlarını göreceğimiz bu festivalde benzerliklerimizi çok rahat bir şekilde görebileceğiz.” ifadesini kullandı.

Program kapsamında Lahor’da yaşayan Sanatçı Doğan Çağan’ın eğitmenliğinde ebru sanatı ve tespih yapımı atölyeleri Türk kültürüne ilgi duyan Pakistanlı sanatseverlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sergide ayrıca Enstitünün yabancı dil olarak Türkçe öğretimi materyallerinden Yedi İklim Türkçe Setleri de sergilenerek Lahor Yunus Emre Enstitüsünün Pakistan’da gerçekleştirdiği Türkçe öğretimi faaliyetleri hakkında katılımcılara detaylı bilgi verildi.

Diğer Etkinlikler

Batum’un kalbinde, Türk ve Gürcü sanatçıların elinden çıkan eşsiz eserlerin sergilendiği bir etkinlik düzenlendi. Türk...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...