Rusya'da Nâzım Hikmet'in Doğumunun 120. Yıl Dönümü için Anma Etkinliği

Yazıcı-dostu sürüm

Rusya’nın başkenti Moskova’da şair Nâzım Hikmet Ran'ın doğumunun 120. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Anma etkinliği Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ev sahipliğinde Moskova Yazarlar ve Yayıncılar Birliğinin tarihi salonunda 25 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirildi.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Moskova Nâzım Hikmet Kütüphanesinin iş birliğiyle düzenlenen etkinliğe, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar'ın yanı sıra Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ömer Özkan, Rusya Yazarlar ve Yayıncılar Birliği (ASPİ) Başkanı Sergey Şargunov, Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkan Vekili Doç.Daria Zhigulskaya, Rus ve Türk akademisyenler, Rus-Türk iş dünyası temsilcileri ile çok sayıda Türk ve Rus vatandaşı katıldı.

NÂZIM HİKMET DOSTLUK KÖPRÜSÜNE VESİLE OLMUŞTUR

Büyükelçi Samsar, anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, Nâzım Hikmet'in geride sayısız eser bıraktığını belirterek, " Nâzım, vefatından bunca yıl sonra dahi dostluk köprüsünün kurulmasına vesile olmakta, bu bağlamda, Türkiye ve Rusya'dan bizlerin burada buluşmasına vesile olmuştur." dedi.

Mavi Gözlü Dev lakabıyla Türkçenin büyük şairi olarak anılan Hikmet'in eserlerinin birleştirici etkiye sahip olduğunu dile getiren Samsar, "Milli şairimiz Nâzım'ın anısına ve mirasına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, Nâzım Hikmet ayakta olduğu dönemde olduğu gibi şu anda kucak açmaya devam eden Rusya'ya da şükranlarımızı ifade ediyoruz." diye konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, etkinlikte yayımlanan mesajında her yaştan Rus katılımcının, Nâzım Hikmet’in şiirlerini Türkçe okumasının Türkçe ve Türkiye için büyük bir kazanç olduğunu ifade ederken, Yunus Emre Enstitüsü olarak değerli şair ve yazarlarımızı tüm dünyada anmanın ve anlatmanın önemli olduğunu dile getirdi.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Özkan, Nâzım Hikmet'in eserleriyle insanlarda güzel duygular yarattığını belirterek, "Biz, Moskova Yunus Emre Enstitüsü açıldığından beri senede en az iki defa Türk ve Rus dostlarımızla Nâzım vesilesiyle bir araya gelebiliyoruz." ifadesini kullandı.

NÂZIM HİKMET TÜRKLERE VE RUSLARA İLHAM VERİYOR

Rusya Yazarlar ve Yayıncılar Birliği Başkanı Şargunov, Nâzım Hikmet'in "efsane" olduğunu ve Rusya'da yaşadığı için Nâzım ile gurur duyduklarını söyledi.

Şargunov, Nâzım’ın sadece Türk halkına değil Rus halkına da ilham veren, zarafeti ve üstün edebi kişiliğiyle her zaman örnek gösterilen bir edebiyatçı ve insan olmasından bahsederek, şairin Moskova Yazarlar Birliğine üye olmasından duydukları gururu dile getirdi.

Etkinlikte Nâzım Hikmet’in dizeleri, Moskova Nâzım Hikmet Vakfı Öğrenci Komitesinin hazırladığı şarkı ve şiirlerle yankılandı. Öğrenciler, etkinlikte tiyatro etkinliği de düzenledi. Aynı zamanda Nâzım Hikmet ve eşi Vera’ya ait kişisel eşyalar anma etkinliğinde sergilenirken canlı piyano performansı eşliğinde şairin unutulmaz dizeleri seslendirildi.

Konserle devam eden etkinliğe katılanlara Türk mutfağından lezzetler ikram edildi.

20. YÜZYILIN EN GÖZDE ŞAİRLERİ ARASINDA

Türk edebiyatına önemli eserler bırakmış olan, Türkiye’de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerin biri olan Nâzım Hikmet, dünya genelinde 20. yüzyılın en gözde şairleri arasındadır.

Hikmet, hayatının sonraki yıllarını Sofya, Varşova ve Moskova'da geçirmişti. 15 Ocak 1902 yılında doğan dünyaca ünlü şair Nâzım Hikmet Ran, 61 yaşında 3 Haziran 1963'te kalp krizi sonucu hayata veda etmişti.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...