Türkçe ve Arnavutçanın Ahengi Priştine Dam Festivali'nde Buluştu!

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün destekleriyle düzenlenen 15’inci Uluslararası DAM Festivali dünyanın dört bir yanından gelen genç müzisyenleri buluşturdu. Kosova’nın kültür-sanat hayatında önemli bir yeri olan festival ile kültürlerarası köprüler kuruluyor.

Kosova'nın başkenti Priştine'de Uluslararası DAM Festivali’nin bu yıl 15’incisi düzenlendi.

DAM Müzik Festivali'nde bu yıl Kosova Türk Toplumu'nun önde gelen sanatçılarından Ebru JILTA’da yer aldı. 

Dünya'nın farklı ülkelerinden gelen sanatçıların katılımı ile bu yıl 15.’si düzenlenen Uluslararası DAM Müzik Festivali'nde Kosova Türk Toplumu'nun önde gelen sanatçılarından Ebru Jılta’da yer aldı. 

Arnavutça ve Türkçe parçaları seslendiren Jılta, performansıyla büyük beğeni topladı. 

Konseri değerlendiren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Dr. Mehmet Ülker, yaptığı konuşmada, bir toplumu ayakta tutabilmek için kültür ve sanat etkinliklerinin önemine işaret ederek, iki ülke arasındaki kültürel bağı daha da çok güçlendirmek adına bu alandaki desteklerin süreceğini söyledi.

"MÜZİK, KÜLTÜRLERİ BİRBİRİNE BAĞLIYOR"

Priştineli sanatçı Ebru Jılta konser sonu yaptığı konuşmada festivaline katılmasında sunduğu destekten dolayı Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür etti. 

Jılta, müziğin kültürleri birbirine bağlayan bir araç olduğunu vurguladı.

BU YIL SONUNA KADAR SÜRECEK

Bu yıl mart ve temmuz aylarında da etkinliklerin olduğu festival, ilkbaharın ardından sonbaharda da ikinci bir açılış yaparak 7 Ekim'de başladı. Festivali organize eden Kosova Filarmonik Orkestrası’nın Şefi ve TV yapımcısı Dardan Selimaj yine festival dahilinde yıl sonuna kadar etkinliklerin olacağını ve bu nedenle festival için bir kapanış tarihi belirlemediklerini belirtti. 

TEKTONİK TEMALI FESTİVAL YENİ DÖNEMDEKİ DEĞİŞİMLERİ VURGULUYOR

Dardan Selimaj, bu yılki festivalin gerçekleşme zamanının korona salgını nedeniyle önceki yıllara göre farklı olduğunu söyledi. Selimaj, dünyayı etkisi altına alan korona salgını nedeniyle dünyadaki birçok şeyin ve planlarımızın her an değişebildiğini vurgulamak amacıyla festivalin tema ismini "TEKTONİK" olarak belirlediklerini dile getirdi. Yer katmanlarının değişimlerini ve birbiriyle ilişkilerini inceleyen yerbilim dalının da ismi olan tektonik, korona salgınındaki değişimleri vurgulamak üzere festivalin teması olarak karşımıza çıkıyor. Selimaj, bu nedenle DAM Festivali'ni önceki yıllarda olduğu gibi planlamadıklarını kaydetti. Ünlü orkestra şefi, bu yeni dönem ve belirledikleri yeni tema sayesinde artık festivali planlama ve yapma yöntemlerini gözden geçirme fırsatına sahip olduklarını vurguladı.

DAM FESTİVALİ HAKKINDA

Kosova’nın kültür yaşamını zenginleştirmek ve ülkeler arasında köprüler kurmak amacıyla 2006 yılından beri düzenlenen DAM Festivali, uluslararası genç müzisyenleri ve sanat severleri bir araya getiriyor. Dam Festivali’ni ilk kez, ünlü TV yapımcısı, müzisyen, gazeteci ve aynı zamanda Kosova Filarmonik Orkestrası’nın Şefi olan Dardan Selimaj organize etmişti. Selimaj festivali düzenlendiğinde öğrencilik yıllarındaydı.

 

 

 

Diğer Etkinlikler

Kazakistanlı dombra sanatçısı Arslanbek Sultanbekov ile Bosna Hersekli virtüöz Zeyd ...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...

Londra Yunus Emre Enstitüsü, 25 Mart 2024 tarihinde St. Mary's Islington'da bir kez daha unutulmaz bir akşam düzenledi...