Türkçe Yeterlik Sınavı 36 Ülkede 41 Merkezde Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından geliştirilen ve uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) 15 Ocak 2022 tarihinde 36 ülke ve 41 merkezde yüz yüze ve eş zamanlı gerçekleştirildi.

Türkçe Yeterlik Sınavı’nın sonuçları "sinav.yee.org.tr" internet adresinden ilan edilecek.

REKOR KATILIM YİNE AZERBAYCAN’DA

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün 36 ülke ve 41 merkezde eş zamanlı gerçekleştirdiği TYS, Azerbaycan'da Bakü Türk Anadolu Lisesinde yapıldı. Bakü Yunus Emre Enstitüsünden yapılan açıklamada, yılın ilk sınavına rekor katılımın önceki yıllarda olduğu gibi Azerbaycan'da gerçekleştiği belirtildi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı da sınavın yapıldığı liseye gelerek öğrencilerle sohbet etti.  Büyükelçi Bağcı, görme engelli Nezrin Aliyeva'ya "hangi üniversitede ve nerede okuyacağını" sordu. Aliyeva da "Hacettepe Üniversitesi psikoloji bölümünde" okumak istediğini söyledi. Bağcı, Aliyeva'yı kutladı ve başarı diledi. Sınav sonuçlarını takip edeceğini belirten Bağcı, üniversitelere yerleştikten sonra da öğrencilerle ilgileneceğini ifade ederek başarı temennisinde bulundu.

İLK UYGULAMA 2013'TE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TYS, Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart bir sınava kavuşması ve yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla, Türkçeyi yabancı ya da ikinci dil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerini ölçmek üzere Yunus Emre Enstitüsü Sınav Merkezi tarafından Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metnine (CEFR) göre geliştirilmişti.

16 yaş ve üzeri bireylerin 4 temel dil becerisindeki yeterliklerinin ölçüldüğü Türkçe Yeterlik Sınavı’nın ilk uygulaması 2013'te yapıldı. TYS, 2013'ten bu yana yurt dışındaki Yunus Emre Enstitüsü merkezlerinde ve Türkiye’de eş zamanlı olarak yılda 3 kez uygulanıyor.

Üç oturumda gerçekleştirilen sınavın birinci oturumunda okuma, dinleme, ikinci oturumunda yazma, üçüncü oturumunda ise konuşma becerilerine yönelik soruların olduğu TYS’de, başarılı olan adaylar "Türkçe Yeterlik Belgesi" almaya hak kazanıyor.

CEFR doğrultusunda geliştirilen TYS, yabancı öğrencilerin Türkiye’ye ilgisini artırmakla birlikte söz konusu öğrencilerin üniversitelere kabulünü kolaylaştırması ve daha sağlam bir düzlemde değerlendirilmelerini sağlaması açısından büyük önem arz ediyor.

BAŞARILI OLANLAR ÜNİVERSİTEDE HAZIRLIK SINIFINDAN MUAF TUTULUYOR

Farklı kültür sanat etkinliklerinin yanında eğitim alanında da önemli adımlar atan Enstitü, Türkiye'de okumak, çalışmak ve Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adaylar için büyük fırsat sunuyor. Özellikle üniversitelerin çevrim içi derslere başlayacağı bu dönemde Türkçe sertifikalarını bulundukları ülkelerden alabilecek olmaları adaylara ayrıca avantaj sağlıyor.

Şu ana kadar 44 ülkede 59 sınav merkezinde uygulanan TYS ile Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amaçlanıyor.

Sınavda adaylara okuma, dinleme, yazma ve konuşma alanında sorular yöneltiliyor. Bu alanlarda başarılı olanlar Türkçe Yeterlik Belgesi'ne sahip oluyor ve Türkiye'de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor.

Türkçe Yeterlik Belgesi, Türkiye’de veya kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak, Türkçe tercümanlık yapmak veya yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adayları için de iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.

TÜRK KÜLTÜRÜ VE DİLİ TÜM DÜNYAYA TANITILIYOR

Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak ve bu alanda yurt dışında her türlü hizmeti vermek amacıyla 2009'da faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin tanıtımı noktasında büyük görev üstleniyor.

Dünya genelindeki 53 ülkede 64 merkezi bulunan Yunus Emre Enstitüsünün, Türkçe öğretiminden kültür-sanat etkinliklerine, Türkoloji projelerinden bilimsel iş birliği anlaşmalarına ve kültürel diplomasi faaliyetlerine kadar uzanan geniş yelpazede çalışmaları bulunuyor.

Enstitü, Türkiye’nin uluslararası alanda bilinirliğini, güvenilirliğini ve itibarını artırmak misyonuyla hareket ederken dünyanın her yerinde Türkiye ile bağ kuran ve Türkiye’ye dost insan sayısını artırmayı hedefliyor.

TYS ALTE ONAYINI ALAN TEK TÜRKÇE SINAVI

Türkçeyi yabancı dil veya ikinci dil olarak öğrenenlerin dil yeterliliklerini belgelendirmek için Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen TYS, Avrupa Dil Sınavları Geliştiricileri Birliği (Association of Language Testers in Europe- ALTE) onayını almıştı.

ALTE tarafından yapılan incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde TYS, “ALTE Kalite Nişanı”nı almaya hak kazanmıştı. ALTE Kalite Nişanı alarak geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış olan TYS, böylece uluslararası geçerliği onaylanan ilk ve tek Türkçe sınavı oldu. Yunus Emre Enstitüsü bu başarısıyla “ALTE Tam Üyesi” olan kurumlar arasında yerini aldı.

ALTE, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME STANDARTLARINI BELİRLİYOR 

Avrupa Dil Sınavları Geliştiricileri Birliği (ALTE), dünya genelinde dil becerilerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi alanında çalışmalar yapan kurum ve kuruluşları bir araya toplayarak alana yönelik önemli çalışmaları yürütüyor. Dil becerilerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi alanında standartları belirleyen ve çatı kuruluş olarak nitelendirilen ALTE, hem dil sınavlarının uluslararası geçerliğine ilişkin incelemeleri yapan hem de onay verme yetkisine sahip olan bir kuruluştur.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün ana sponsorluğunda gerçekleşen Uluslararası ALTE Dijital Sempozyumu’nda dil becerilerinin...