TUSAŞ Yetkilileri, Kahire Yunus Emre Enstitüsü Kursiyerleriyle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslan ve Genel Müdür Danışmanı Dr. Halil Tokel, Kahire Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) Türkçe öğrenen kursiyerlerle bir araya geldi.

Mısır’da 4-7 Aralık 2023 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na (EDEX 2023) katılmak üzere Kahire’ye gelen Prof. Dr. Uslan, “Kariyer Dili: Türkçe” söyleşileri adıyla gerçekleşen buluşmada, EDEX 2023 fuarında Mısırlı tercümanların Türkçeye hâkimiyetinin Yunus Emre Enstitüsünün gerçekleştirdiği Türkçe öğretimi faaliyetleriyle kazanıldığını ifade ederek Enstitüye özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Türkiye’nin eğitim, bilim ve teknoloji alanlarında önemli bir konuma sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Uslan, TUSAŞ’ın mühendislik gibi ihtisas alanlarında burs programları sunduğunu belirterek Mısır ve diğer ülkelerdeki gençlerin bu programlardan istifade edebileceklerine işaret etti. Uslan, ayrıca TUSAŞ’ın “Anka-3” ve “Kaan” projeleri hakkında bilgi verdi.

Mısır ile teknoloji alanında iş birliği sürecine değinen TUSAŞ Genel Müdür Danışmanı Dr. Halil Tokel ise şu ifadeleri kullandı:

“D-8 ülkeleri ile başlangıç adımı atılmıştı. 52 proje önermiştik. Bunlardan biri yolcu uçağının üretim projesiydi. Farklı ülkelerde çalışan kıymetli mühendislerimizi koordine ederek ve toparlayarak biz de dünyaya medeniyetin en kıymetli teknoloji ürünlerini tasarlayıp üretebiliriz. Gönül coğrafyamızda var olan potansiyel ve beyin güçlerini birleştirirsek imkânsızı gerçekleştirebiliriz. İşte bu çerçevede bugün protokol imzaladık. Bu protokol çerçevesinde Mısır’ın uçak fabrikası Türkiye’deki muadil kurumuyla görüşecek, kendi aralarında ortak çalışmalar yapılacak.”

Kahire Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Emin Boyraz, yaptığı konuşmada, Mısır ile Türkiye arasında her alanda ilişkilerin geliştiğini, Mısır’da Enstitünün kuruluşundan günümüze kadar Kahire YEE’de Türkçe öğrenen 50 binden fazla kursiyerin kültürden sanata ekonomiden eğitime kadar birçok alanda daha çok rol oynamaya başladığını söyledi.

Soru-cevap bölümüyle devam eden söyleşi, TUSAŞ yetkililerine plaket takdim edilmesi ile son buldu.

Kahire YEE’den “Türk Kahvesi Tanıtım Akşamı” Etkinliği

Öte yandan, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü vesilesiyle Kahire Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen programla Türk kahvesinin tanıtımı yapıldı.

Enstitü kursiyerleri ile Mısırlı ve Türk konukların katıldığı programda, Türk kahvesinin tarihi, özellikleri ve Türk kültüründeki yansımaları anlatıldı. Katılımcılara uygulamalı olarak Türk kahvesinin kumda ve ocakta hazırlanışı gösterildi.

Kahire Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretimi faaliyetlerinin yanı sıra her yıl kültür ve sanat alanlarında Mısırlılara yönelik çok sayıda etkinlik düzenliyor.

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde, ünlü Türk mutfak uzmanı Özlem Warren'in yeni yemek kitabı "SEBZE: Türk...

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...