TYO öğrencileri Kapadokya’nın tarihî dokusuna şahit oldular

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe Yaz Okulu kapsamında 17 ülkeden Nevşehir’e gelen 20 öğrenci Kapadokya’nın eşsiz tarihi dokusu ve estetik duruşuyla Türkçeyi kendi coğrafyasında konuşma fırsatı buldu. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezinde Türkçe dersi alan öğrenciler sosyal ve kültürel etkinliklere katıldılar.

Güzel atlar diyarı Kapadokya Kızılırmak kenarında ata binme fırsatı yakalayan öğrenciler, edindikleri bu tecrübenin verdiği hazzı dile getirdiler. Gondol turuna da katılan öğrenciler günün yorgunluğunu Hamam sefası ile attılar. Geleneksel Türk kına gecesine de katılma fırsatı bulan öğrenciler, gündoğumu ve balonlar eşliğinde Kapadokya dokusunun keyfini çıkardılar.

Semazenlerle tanışan Türkçe Yaz Okulu öğrencileri, Sema felsefesini birinci ağızdan dinleyerek âşık kültürünü bağlama eşliğinde öğrendiler.

Kapadokya ile sınırlı kalmayan programda Mevlana ve Şems türbelerini, Anadolu Selçuklu Tarihi Müzesi’ni ziyaret eden öğrenciler, Konya’ya özgü etli ekmeği de tattılar.

Yeraltı şehirlerinin tozlu tarihi arasında bulunan öğrenciler sık sık Türkiye’den gitmek istemediklerini dile getirdiler.

Halkın misafirperverliğinden memnun kalan öğrenciler buğday ve Tandır ekmek yapımını öğrendiler.