Yunus Emre Enstitüsü ile Ruanda’ya “Merhaba”

Yazıcı-dostu sürüm

Ruanda'nın başkenti Kigali'de açılan Yunus Emre Enstitüsünde,  yüz yüze  Türkçe kurslarına yaklaşık 200 öğrenci kayıt yaptırdı.

Kigali Yunus Emre Enstitüsündeki derslerin başlaması öncesinde 10 Aralık 2021 tarihinde Türkiye'nin Ruanda Büyükelçisi Burcu Çevik'in de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin katılımıyla  bir etkinlik düzenledi.

Büyükelçi Çevik, etkinlikte yaptığı konuşmada Kigali’de Türkçe öğrenmek isteyen çok sayıda öğrenci olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  Çevik ayrıca Türkiye Maarif Vakfı'nın Ruanda'da bir meslek okulu kurmayı planladığını da duyurdu.

Kigali Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Enes Karaçoban etkinlikte yaptığı konuşmada, Enstitünün Ruanda Üniversitesinde başlattığı yüz yüze Türkçe kurslarına yaklaşık 200 öğrencinin kaydolduğunu belirtti.

Kurslara talebin yoğun olduğunu bildiren Karaçoban, “Üniversitenin başkent Kigali'deki Gikondo Yerleşkesinde bulunan binamızda iki sınıfımız var. Bir sınıfta gündüz, diğerinde ise akşam eğitim yapılıyor." dedi.

Enstitü Müdürü Karaçoban, Türk dilini öğrenmek isteyenlerin ve Türk kültürüne ilgi duyanların her geçen gün artmasının heyecan verici olduğunu söyledi. Karaçoban ayrıca Yunus Emre Enstitüsünün film gösterimleri, söyleşiler ve mutfak kültürü etkinlikleri gibi faaliyetler düzenleyerek Ruandalılara Türk kültürünü tanıttığını aktardı.

FARKLI ÜLKELERDEN DE GELEN VAR

Türkçe kurslarına başvuranların yaklaşık yüzde 75'inin üniversite öğrencisi, geri kalanının ise çalışan kesim olduğunu belirten Karaçoban, öğrencilerin Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Pakistan, Tunus, Komorlar ve Burundi gibi farklı ülkelerden geldiklerini söyledi.

Türkiye'de eğitim gördükten sonra yurda dönen Ruandalı Hassan Mbarushimina, etkinlikte Türkiye'ye dair güzel manzaralardan oluşan video eşliğinde yaptığı sunumda, katılımcılarla Türkiye hakkında bilgiler paylaştı.

Kigali Yunus Emre Enstitüsü, faaliyetlerine başladığı 2021 yılının başından itibaren Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle yüz yüze Türkçe kursu açamamıştı. Enstitünün açtığı çevrim içi kurslar büyük ilgi görmüş, 150 civarında öğrenci kurslara katılmıştı.

 

Diğer Etkinlikler

Türkiye’nin başat kültürel diplomasi kurumu Yunus Emre Enstitüsü, Ankara’daki misyon şeflerine ve diplomatik...

Yunus Emre Enstitüsü, Gezici Kültür Merkezi Projesi aracılığıyla Suriye Güvenli Bölge’nin Azez, Afrin ve El-Bab...

Bükreş ve Köstence Yunus Emre Enstitüleri tarafından 26 Eylül Türk Dil Bayramı ve Avrupa Dil Günü münasebetiyle bir...

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü, Endonezya’nın dört bir yanına ulaşarak geniş bir yelpazede Türkçe öğretimi faaliyetleri...